28 Haziran 2011 Salı

Potanın Perileri Çeyrek Finalde

Türkiye-Belarus:65-56
Her iki takım için de ya tamam ya devam niteliğinde , kaybeden takımın bavulunu toplayıp ülkesine döneceği bir maçtı .Daha önce dünya şampiyonasında yine bir çeyrek finale yükselme maçında Belarus'la Nevriye olmadan oynamış ve kaybetmiştik.Bu anlamda da ayrı bir önemi vardı bu maçın . Bizim için bir rövanş niteliği taşımaktaydı da diyebiliriz .Ayrıca yenen takım olimpiyatlara  katılma amacına bir adım yaklaşmış olacaktı .

Maçı değerlendirecek olursak ; milli takımımız bu maça Litvanya ve Rusya maçlarının aksine iyi başladı . İlk 5 dakika  karşılıklı basketlerle geçilirken bu dakikadan sonra Birsel ' in önderliğinde maça ağırlığını koyan milli takımımız üst üste özellikle Şaziye'den gelen 3 sayılık isabetlerle farkı 10 sayıya kadar çıkardı ve ilk çeyreği de 10 sayı farkla 24-14 önde kapadı . İkinci çeyrekte ise ilk çeyrekteki milli takımımızdan farklı bir takım vardi. Skor üretmekte zorlandığımız bu dakikalarda basit sayılar da yiyince farkın kapanmasına engel olamadık ve skor bir ara 28-28 oldu . Yasemin Horasan ' dan gelen basketlerle devreyi 34-30 önde kapadık . İkinci yarıya da fırtına gibi başladık. Birsel ve Nevriye ' nin önderliğinde gelişen organize hücumlarla  farkı artırdık . Bu başarılı hücumların ardından savunma direncimiz arttı ve Belarus zor şutlar kullanmak zorunda kaldı .Verdiğimiz bu mücadelenin , yaptığımız bu savunmanın , isteğimizin sonucu olarak Belarus 3. çeyrekte sadece 4 sayı atabildi. Ve akıllıca , organize gelişen hücumlarımızın sonucunda da bu çeyreği 49-34 önde kapadık .Son çeyreğe biraz tutuk başladık .Fark kısa süre içinde tek hanelere kadar inse de oyunun kontrolünü elimizde tutmayı başardık ve maçı 65-56 kazanarak çeyrek finale yükselmiş olduk .Turnuvanın başından beri kızlarımız zaten mücadele konusunda hiçbir rakibinden geri kalmıyordu.Asıl problemimiz bir hücum aklımızın olmayışı idi.Bu maçtaki hücum performansımız geçmiş maçlara oranla çok daha iyiydi bunda bütün takımın payı var belki ama aslan payı tabiki Birsel'in.

Oyuncu performanslarından bahsedecek olursak üç isimin öne çıktığını görüyoruz . Bunlardan ilki 13 sayı 6 ribaund 7 asistle oynayan Birsel . Bugün takımı çok iyi bir şekilde yönetti , doğru yerde doğru paslar verdi ,belki abartı olacak ama Jason Kıdd'in bayan versiyonunu izletti diyebiliriz,Nevriye ile olan uyumu herzamanki gibi harikaydı ,zor anlarda sorumluluk aldı, soğukkanlılığını yitirmedi, penetreleriyle rakip savunmayı zorladı , 3. periyodun başında farkın açılmasında büyük katkısı oldu , aldığı ribaundlarla göz doldurdu adeta. Diğer bir yıldız isim de 13 sayı , 11 ribaund , 2 asist le double-double yapan Nevriye idi . Mücadelesi  ve hırsının yanında zor dakikalarda attığı sayılar , aldığı ribaundlar yaptığı savunmayla harika bir performans gösterdi . Birsel ' le çok iyi anlaşarak farkın açılmasında önemli rol oynadı . Diğer iyi performans gösteren isim ise Şaziye oldu .Maç başında oldukça yüzdeli şut attı . Attığı 17 sayı ile maçın en skorer ismi oldu . Aldığı 6 ribaund da gösterdiği iyi mücadelenin bir sonucuydu .Daha önce bu blogda Şaziye'yi eleştirmiştik neden bu kadar yüksek süre alıyor,hoca nasıl katlanıyor gibi şeyler söylemiştik.Şaziye bugünkü performansıyla bizi utandırdı,hep bizi böle utandırmaya devam etsin biz de maçları kazanmaya devam edelim.


Gelelim çeyrek finalde ki rakibimiz Karadağ'a.Turnuvanın en sürpriz takımı diyebiliriz onlar için.Turnuvanın 2 büyük favorisi Fransa ve İspanya ile oynadıkları maçlar da dahil olmak üzere oynadıkları bütün maçları kazandılar.Kazanırken de zevk verdiler diyebiliriz.Maç başına 73.3 sayı ortalaması ile turnuvanın en skorer takımı.Ribaundlarda da 43.2 ribaund ortalamasıyla turnuvanın en iyilerinden.Ribaundlar önemli olabilir ama milli takımımız Rusya maçından sonra kendisinden daha ribaundçı takımlara karşı oynamasına rağmen ribaundlarda üstünlük kurdu.Diğer önemli konulardan biride fast-breakler eğer iyi geri koşamazsak tempolu oynayan Karadağ karşısında çok zorlanabiliriz.

Birebir oyunucu değerlendirmesine gelirsek Karadağ'ın belki de turnuvanın en etkili ismi Jelena Dubljevic bu maçta en çok dikkat etmemiz gereken isim olacak.87 doğumlu oyuncu 15.6 ortalamayla sayı krallığında üçüncü ,5 asist ortalamayla asist krallığında birinci ,7.8 ribaund ortalamasıyla ribaund krallığında dördüncü.Kısacası herşeyi yapabilen bir oyuncu.Letonya maçının 2.periyodunda oynadığı muhteşem oyunla maçı takımına getirmişti.Dikkat etmemiz gereken diğer isim ise pivotları Perovanovic olacak.%60 isabetle maç başına 19 sayı atan ve bu dalda turnuva lideri olan oyuncu maç başına aldığı 7.4 ribaundla ribaundlarda da çok etkili.Deforge ve Skerovic de dikkat etmemiz gereken Karadağ'ın diğer 2 önemli oyuncusu.


Kısacası turnuvanın en iyi takımıyla oynayacağız diyebiliriz.Maçın favorisi açık şekilde Karadağ.2.tur gruplarında son 2 maça gelirken çok az umudumuz vardı kızlar bunu gerçeğe dönüştürdü.Bu maçtada da çok az umudumuz var bakalım neler olacak.Kızların mücadeleden hiç taviz vermeyeceğinden eminiz organizasyon konusunda da biraz başarılı olabilirsek neden olmasın.

by Turhan Arsal and İbrahim Seçkin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder